Start pentru vară: Vârful Ciucaș


Data: 1 iulie 2017.
Echipa: Eu, Dragoș, Matei, Rareș.
Traseu: Cheia (din Prahova)--Fabrica de apă--Cabana Ciucaș--Vârful Ciucaș--Șaua Tigăilor--Cabana Ciucaș--Cheia.

Reușisem să depun lucrarea de licență și mai aveam o săptămână până la prezentarea acesteia. Simțeam că vara este în sfârșit foarte aproape. Cu dorul de ducă rămas în suflet încă de anul trecut, din tura pe Moldoveanu, am știut că vara trebuie sa înceapă pe munte, dar unde?
După un an greu la facultate, voiam întâi să-mi încerc puterile pe un traseu ușor și aveam niște conturi de reglat cu Vârful Ciucaș, rămase din iarnă. Așa ca alegerea destinației a fost ușoară. Am stabilit cu baieții să plecăm imediat după susținerea licenței (ce rebeli!), adică vineri. Pot spune doar că în acea seară, atunci când Dragoș ne-a batut la Carcassone: Star Wars în stațiunea Cheia, imi era mai ușor să cred că a doua zi am vreun examen, decât că vom urca pe munte.


Fabrica de apă --Cabana Ciucaș 
(cruce albastră, 1h 30min)

Sâmbătă dimineață eram în mașină, în drum spre Fabrica de Apă unde urma să o lăsăm. Am evitat să plecăm pe bandă galbenă din Cheia pentru a nu întâlni câinii nu tocmai prietenoși de la cabana Muntele Roșu (varianta pe care am mers în iarnă, va urma). Am parcurs drumul forestier în aproximativ 1 h 30 min. Se poate ajunge cu orice mașină până la Izvorul Nicolae Ioan, dar mai sus doar cu 4x4. Cu excepția ultimei părți, o urcare mai abruptă, drumul este plăcut și poate fi parcurs foarte ușor, de aceea recomand să lăsați mașina jos :).



Drumul forestier

Cabana Vârful Ciucaș

Câteva date despre Cabană: aflată la 1595m, a fost construită în 4 luni și deschisă drumeților în 1937. Afectată de trecerea anilor, ea a fost refăcută în 2008 și de atunci noul său nume este Cabana Vârful Ciucaș. Fiind ușor accesibilă, are mâncare destul de bună și se poate înnopta în condiții foarte bune. Mai multe detalii aici.


Ciorbiță

După ce ne-am răsfățat cu ceva de mâncare și cu (prea multe) discuții despre fotbal și jocuri pe calculator, am luat cu asalt drumul spre vârf.

Dar înainte de asta....ce ar trebui sa știm despre masivul Ciucaș? 
Face parte din Carpații de Curbură, deci din grupa Carpaților Orientali. Vârful cel mai înalt are 1954m și poartă același nume. Geologic, este format din marnocalcare, gresii și șisturi argiloase. Se găsesc ursuleți, râși, lupi și muuulte alte vietăți. Cel mai frumos de vizitat este în mijlocul lui iunie, când este înflorit rododendronul (vezi wiki).


 Cabana Ciucaș--Vârful Ciucaș (bandă roșie, 1h 30 min)

La câțiva metrii de cabană se găsesc indicatoarele. Urmând potecuța, am lăsat în spate zgomotul unei sâmbete aglomerate. Drumul este ușor pentru o persoană cu o minimă condiție fizică, iar peisajele sunt superbe. Traseul este deschis pe tot parcursul anului, dar iarna condițiile pot fi destul de dificile. Mi se pare un traseu ideal pentru cei care nu au pus de mult piciorul pe munte, pentru copii și pentru cei cărora le este dor de formațiunile spectaculoase ale masivului.



       Începutul drumului spre vârf

La adăpat

 Urmăm poteca

 Și mai aproape...

 Privire în spate, în stanga se vede cabana

 Mesaje pe stânci

 Încă o privire în spate

În iarnă am încercat sa ajung pe vârf, dar m-am blocat în mijlocul unei urcări destul de susținute, deoarece era foarte multă gheață (va urma). Porțiunea la care mă refer este mult mai prietenoasă vara și se regăsește în poza de mai jos.

 Dragoș plictisit să ne aștepte:))

 Stânci de Ciucaș

 După porțiunea "dificilă"

Mostră de potecă și Matei

Îmi aduc aminte ce mare bucurie îmi făcea fiecare pas. Mă simțeam cel mai norocos om de pe Pământ că sunt pe munte, cu rucsacul în spate și gașca de prieteni. Nu puteam crede că într-adevăr a venit vara.

 Privire înspre cabană

 Și împrejur...

Am avut noroc de o vreme bună, șansele de precipitații erau nule, dar pe vârf vântul bătea destul de puternic. Din păcate, Matei care nu a purtat nimic pe cap (v-am spus ca suntem începători!), a avut probleme când a ajuns acasă din această cauză. Morala? Mereu cu capul acoperit! Recomand buff-urile! Se pot purta în foarte multe feluri, protejează de vânt și soare și se usucă foarte repede. Al meu este din Decathlon, dar se găsesc și pe Emag în fooooarte multe modele.
  
Se vede vârful!!! 

 Peisaj de Ciucaș

 Poza de vârf

Ok, cred că trebuie să explic. Tricoul pe care îl port are formatul unuia de fotbal, dar conține esența licenței mele. Bridgeman este cel care a găsit și demonstrat identitatea de mai jos. Relația respectivă este legată de geometrie diferențială și topologie generală și cuvântul cheie este ortogeodezică.
Orto-ce? În fine. Noțiunea de geodezică este chiar ușor de explicat și e unul dintre cuvintele noastre preferate (și) atunci când mergem pe munte. Dar asta într-un alt episod...

 Iubesc să fac poze de genul ăsta...

 Selfie cu echipa

Drumul spre vârf este foarte frumos, dar el poate fi apreciat doar dacă drumețul se simte în siguranță. Primul pas pentru aceasta este o pereche de bocanci. Vă rog mult, mergeți pe munte doar cu încălțări adecvate. Din păcate, pe multe trasee mai ușor accesibile (unde se ajunge cu mașina, telecabina, etc) se găsesc oameni inconștienți în adidași sau mai rău...

Vârful Ciucaș-Șaua Tigăilor-Cabana Ciucaș (cruce roșie, 1h 30 min)


De obicei nu-mi place să mă întorc pe același drum, dacă există o altă variantă. Imediat sub vârf începe traseul cruce roșie care ne conduce prin Șaua Tigăilor și apoi se intersectează cu drumul pe care am venit. 
 Șaua Tigăilor

 Poteca

 Stânci prietenoase

 Drumul nostru

 From Ciucaș with love...

Oițe imprăștiate

La cabană am mâncat tradiționalele sandwich-uri cu pateu și șnițel în compania unui Ciobănesc Românesc fooaaarte pofticios, iar apoi am pornit înapoi spre mașină. 
A fost o drumeție foarte plăcută în care ne-am evaluat condiția fizică și ne-am revăzut cu muntele dupa o pauză lungăăă. Ținând cont de traseele care au urmat, probabil că toți ne-am dat nota 10 :).

Tura nu se putea încheia fără să bem (toți mai puțin șoferul, desigur) o bere Ciucaș în acest masiv de poveste. Am și dovada!

Berea Ciucaș mult visată

Acum mi-o amintesc ca pe o tură relaxantă care s-a petrecut fără prea multe peripeții, spre deosebire de ce a urmat. Vă las în continuare un link către harta masivului pe care am folosit-o noi și vă îndemn să mergeți acolo. Sunteți la câteva ore distanță de un munte prietenos și spectaculos. Na că am facut și o rimă. Se poate ajunge în Cheia și cu maxi din autogara de la IDM.

Vă mulțumesc că ați vizitat cu noi Ciucașul și spoiler: tura următoare e în Făgăraș.

Popular Posts

Tură de încălzire: Vf. Piatra Mare și coborâre dureroasă în Predeal

M-am indrăgostit de creasta fantastică a Builei: Curmătura Oale--Vânturarița Mare

Prima dată cu cortul: Canionul 7 Scări și Vf. Piatra Mare (1884m)

Mai poți? Mai POC! Urcare spre Vf. Lespezi (2517m)-Făgăraș